vineri, 30 mai 2014

Recoltarea arborilor de paulownia

Exploatarea copacilor este necesara sa survina cel mai recent in anul al 5-lea de la plantare, cu toate ca odata inaintand in varsta, rentabilitatea economica a exemplarelor creste direct proportional cu aceasta. In urma acestui aspect suntem invredniciti sa consideram faptul ca un copac  mai mare aduce venituri mai mari, atat datorita aportului de material lemons pe de o parte, cat si ca urmare a pretului mai mare platit de catre cumparatori, ca urmare a prelucrabilitatii mai usoare.  Cu toate acestea nu este recomandata amanarea recoltarii un timp indelungat, deoarece in acest fel este afectata renasterea de la baza a trunchiului retezat.

Recoltarea propriu-zisa poate fi efectuata manual, la pretul de 4-5 euro/ora, metoda care da randament in plantatiile desfasurate pe suprafete restranse, ori mecanic utilizand masinarii ce pot fi achizitionate ori inchiriate pentru perioade de timp care satisfac necesitatile utilizatorului.


Trunchiurile taiate si depozitate in apropierea unui drum, vor fi divizate in bucati mici, manevrabile, care necesita costuri suplimentare in vederea pazirii lor. Ulterior acestea vor fi transportate la locul de prelucrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu