joi, 24 octombrie 2013

Camera Paulownia

In aceasta imagine puteti vedea "Camera Paulownia". Peretii acestei camere sunt constituiti din lemn de Paulownia, in timp ce, evident, mobila este facuta din acelasi material lemnos revolutionar.

"Camera Paulownia" a fost ideea unor polonezi, care au tinut astfel sa demonstreze utilitatea variata a "Arborelui minune".

joi, 10 octombrie 2013

Paulownia si proiectele europene

Uniunea Europena sprijina plantatiile de Paulownia, fapt revazut in anuntul oficial privind acest subiect pe site-ul apdrp.ro.

" In concordanta cu prevederile Ghidului Solicitantului aferent Masurii 121 versiunea 10 noiembrie 2012, va informam ca, in cadrul acestei masuri, printre tipurile de investitii si cheltuieli eligibile se regasesc si investitii pentru infiintarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa, in scopul producerii de energie regenerabila.

Conform prevederilor Ordinului ministrului si dezvoltarii rurale nr. 45/2011 privind aprobarea formularului-tip de cerere unica de plata pe suprafata pentru anul 2011, fermierii care cultiva plante energetice nonalimentare beneficiaza de schema de sprijin pe unitatea de suprafata (SAPS).

Paulownia tomentosa (arborele printesei) se regaseste la Codul 953, culturi ce pot fi infiintate ca plante energetice nonalimentare.

Astfel, realizarea unei investitii intr-o plantatie cu aceasta specie este eligibila prin Masura121, dar valorificarea acesteia va viza numai productia de energie regenerabila.

De asemenea, precizam ca, proiectul care presupune aceasta investitie nu beneficiaza de punctaj in cadrul criteriului de selectie nr. 2, deoarece pentru sesiunea de depunere proiecte desfasurata in perioada 26 noiembrie 2012 - 01 martie 2013, sectorul specii forestiere cu ciclu scurt de productie si regenerare pe cale vegetatica (plopul, salcia, salcamul etc.) nu este sector prioritar."